7. ožujka 2020.

Obilježavanjem Međunarodnog dana planinara  želi se ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinarskih eko-sustava i promovirati kretanje kao zdrav način života.

Planinarenje  na prvom mjestu predstavlja način i stil života, a potom i niz aktivnosti u prirodi. Motivi za planinarenje su čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi te osvajanje novih vrhunaca,  i potreba za ravnotežom i zadovoljstvom.

Zašto planinariti?

Na pitanje zašto planinari odlaze u planine nemoguće je dati jednostavan i jedinstven odgovor, ponajprije zato što svaki planinar ima svoje motive, ciljeve i način shvaćanja planinarstva. Svatko izlete proživljava na svoj način i veseli se nečemu što drugima možda ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo. Ipak, svim planinarima je zajedničko da u planine idu jer to vole.

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

 

Kako početi planinariti?

Najlakše je početi planinarenje u sklopu nekog planinarskog društva ili kluba. Većina društava rado prima nove članove te im omogućuje da pod vodstvom iskusnijih planinara organizirano obiđu mnoge zanimljive planine i planinarska odredišta.

 

VEDRO!

Planinari SMŠ