Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to 20.1.2022.

Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje. Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Uglavnom je potrebno više godina da se rak vrata maternice razvije. Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetko se pojavljuju, dok predstadiji gotovo da uopće ne pokazuju nikakve simptome. Stoga su  važni redoviti ginekološki pregledi uz obavljanje PAPA testa. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi od 25 do 64 godine. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti pojavu invazivnog raka vrata maternice i smanjiti smrtnost od raka vrata maternice.

Učenici 5.a razreda obilježili su Dan mimoza izradom plakata te dijeljenjem cvjetova Mimoze na Gradskoj tržnici u pratnji strukovnih učiteljica Ivane Milić i Suzane Odobašić.

 

Suzana Odobašić, mag.med.techn.