Dana 28. lipnja u ranim jutarnjim satima učenici prvih i drugih razreda (1.a, 1.b, 1.c, 1.d, 2.a, 2.b, 2.c i 2.d) krenuli su  na trodnevnu učeničku ekskurziju u Istru. Učenici su krenuli u pratnji nastavnika Kristine Radošević, Darka Majskog, Ive Pavlinović, Aleksandra Končara, Borisa Bardaka, Irene Jurić, Jadranke Vukojević, Ane Zmaić  i Zdravka Grgurevića. Laganom vožnjom preko Zagreba, Karlovca i Rijeke učenici su stigli u  Roč koji je od 13.stoljeća snažno središte glagoljaške književnosti u  kojem su djelovali poznati glagoljaši poput Šimuna Grebla,  Juri Žakana ili Ivana Benčića.  Nakon obilaska Roča, posjetili su Hum (najmanji grad na svijetu). Roč ima sličnu povijest kao i Hum, što i ne čudi s obzirom na međusobnu blizinu. Mnogobrojni arheološki nalazi iz rimskog vremena svjedoče o dosta živoj antici na ovim područjima, no procvat mjesto doživljava u srednjem vijeku. Putujući prema Humu u   podnožju Roča započinje Aleja glagoljaša koja se sastoji od 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima. Nakon toga učenici su razgledali grad Velog Jože, Motovun koji ima bogatu i osebujnu povijest, a u svijetu je poznat kao filmski Motovun.

Drugi dan učenici i nastavnici su posjetili Pulu. Ekskurzije i turistička vođenja u Puli uglavnom počinju i završavaju Pulskom arenom pa tako i naša. Nakon obilaska Arene u pratnji vodiča i nastavnika krenulo se  u obilazak ostalih antičkih znamenitosti: Herkulovih vrata, Dvojnih vrata, Slavoluka Sergijevca  (Zlatna vrata) te središtu Forumu na kojem se nalazi Augustov hram. Nakon odmora učenici su se uputili prema  Povijesnom muzeju Istre – Kaštelu. Nakon obilaska Povijesnog muzeja učenici su se zaputili prema Verudeli u razgled Akvarija.  Akvarij  Pula  je najposjećeniji akvarij u Hrvatskoj čiji je cilj prikazivanje ljepote i raznolikosti podmorskog života te približavanje problematike očuvanja prirode široj javnosti. Akvarij je smješten u  staroj utvrdi Verudela, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula, u kojoj se na jedinstven način spaja stoljetna vojna povijest Pule s bogatstvom Jadrana. Morski psi, meduze i morski konjići najpopularniji su stanovnici akvarija.

Treći dan, a ujedno i zadnji dan ekskurzije učenici su posjetili  Rovinj i Poreč te se upoznali s poviješću i znamenitostima gradova (naselja). Razgledanjem Rovinja, bisera Jadrana, učenici su  razgledali grad :Gradsku  palaču, Gradsku  uru, Balbijev luk te najveći spomenik u gradu – Crkvu  svete Eufemij u pratnji vodiča. Nakon razgledavanja Rovinja učenici su u Poreču  posjetili najvrjednije kulturno dobro Poreča, Eufrazijevu baziliku, koja je 1997. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Nakon razgleda  i  kraćeg slobodnog vremena nastavili smo putovanje prema Slavonskom Brodu.