Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14.11. s ciljem podizanja svijesti o utjecaju šećerne bolesti na samog bolesnika i njegovu obitelj, promicanja edukacije te ukazivanja na važnost prevencije i pravilnog liječenja.

Članovi Volonterskog kluba “Hipokrat” Srednje medicinske škole Slavonski Brod obilježili su Svjetski dan šećerne bolesti.
Dana 14.11. u vremenu od 9 do 11 h na Gradskoj Tržnici našim sugrađanima smo mjerili vrijednost šećera u krvi.
Ukupno je 84 sugrađana pristupilo mjerenju GUK-a.
Proveli smo anonimno istraživanje u kojem smo bilježili vrijednosti GUK-a na tašte i nakon obroka.
50 sugrađana je mjerilo GUK nakon obroka te je srednja vrijednost GUK-a iznosila 6,6.
34 sugrađana je mjerilo GUK na tašte te je srednja vrijednost iznosila 5,4.
U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327 785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti.
Međunarodna dijabetečka federacija preporučuje zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, bavljenje tjelesnom aktivnošću minimalno 30 do 45 minuta dnevno te izbjegavanje zaslađenih sokova, rafiniranih šećera i alkohola.
Nastavnica Marina Kovačević, mag. med. techn.

Učenici 3.c razreda smjera zdravstveno-laboratorijski tehničar/tehničarka dana 14.11.2022. obilježili su Svjetski dan šećerne bolesti. U tjednu prije učenici su se educirali o tipovima šećerne bolesti, simptomima, dijagnosticiranju, liječenju i utjecaju zdrave prehrane u prevenciji šećerne bolesti tip 2. Izradili su prigodni plakat sa zanimljivim receptima za zdraviji doručak, te maketu često korištenih slatkiša i sokova sa prikazanim udjelom dodanih šećera u takvim namirnicama. Kako bi naučeno pokazali na primjeru, učenici su izradili zdrave keksiće koje su učenici naše škole imali priliku degustirati.

 

Nositelji aktivnosti:

Helena Bogunović Sokolović, mag.med.lab.diag.