Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, u srijedu 16. ožujka 2022. godine, školska knjižničarka je održala predavanje učenici Evi Plešnjak iz 2.e razrednog odjela (njegovatelj – njegovateljica TES). Učenica se upoznala s povijesnim pregledom hrvatskoga jezika, osnovnim pojmovima vezanim za Marka Marulića Splićanina te je samostalno pretraživala mrežnu stranicu školske knjižnice. Učenica je čitala domoljubne misli i poruke A.G.Matoša o jeziku te je iste prepisala u Microsoft Word-u vježbajući oblikovanje teksta.


U utorak, 15. ožujka 2022. godine, održano je predavanje učenicima 4. b razrednog odjela (fizioterapeutski tehničar – fizioterapeutska tehničarka).  Školska knjižničarka je predstavila učenicima novo izdanje Judite u izdanju Mozaik knjige. Knjiga ukoričuje biblijski izvornik, koji je nadahnuo Marulića i Gavrana, Marulićev ep i Gavranov roman o Juditi. Naime, godina 2021. u hrvatskoj kulturi obilježena je u znaku Godine čitanja i 500. obljetnice objavljivanja Judite Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, a navršilo se i dvadeset godina otkako je Miro Gavran objavio roman Judita. Knjižničarka je uputila učenike na mrežnu stranicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te su učenici na stranicama Instituta rješavali kviz iz područja fonologije i pravopisa.


U četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, školska knjižničarka je održala predavanje učenicima 1.c razrednog odjela (farmaceutski tehničar – farmaceutska tehničarka). Predavanje je obuhvatilo povijest hrvatskoga jezika, frazeme i kviz o pravopisu.

Dani hrvatskoga jezika 2022. – prezentacija


Radionica u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod povodom Dana hrvatskoga jezika

Dana 9. ožujka 2022. učenici 1.b razrednog odjela (fizioterpaeutski tehničar-fizioterapeutska tehničarka) i učenice 1.d razrednog odjela (njegovateljice TES) posjetili su prostor Gradske knjižnice Slavonski Brod u pratnji nastavnica Marije Fischer, Magdalene Marić i knjižničarke Slavice Kovačević.

Voditeljica matične službe Mirna Grubanović upoznala je učenike s prostorom i radom Gradske knjižnice. Radionica Volim hrvatski: frazemi obuhvatila je radne listove kojima je obilježena kulturna manifestaija Dani hrvatskga jezika.

Marija Fischer, prof. hrv. jezika