BITI STAR, A BITI MLAD!

 

Učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod u sklopu izvannastavne aktivnosti eTwinning klub  sudjeluju u projektu pod nazivom „Biti star, a biti mlad!“. Nositelj projekta je Medicinska škola Osijek, a partneri projekta su Tehnička škola Virovitica i Srednja medicinska škola Slavonski Brod.

Ciljevi projekta:

Obilježiti Međunarodni dan starijih osoba 2021. nizom aktivnosti. Učenici će usvojiti pojam starosti i starenja stanovništva. Razvijat će razumijevanje i poštovanje prema starijim osobama i njihovoj mudrosti. Uvidjet će važnost starosti kao važnog doba u životu svakog pojedinca kroz aktivnosti koje će provoditi sa svojim bakom, djedom ili osobom starije životne dobi.

RADNI POSTUPAK

Predstavljanje svih učenika koji sudjeluju u projektu putem online alata Padlet. Učenici su nakon upoznavanja imali priliku izraditi logo projekta te izabrati pobjednički logo. Temeljni zadatak projekta odnosio se na sljedeće aktivnosti:

  • POMOZI – Svaki član skupine mora se fotografirati sa svojim bakom/djedom ili drugom starijom osobom kako mu/joj pomaže u nekoj aktivnosti te dodati opis slici (zašto baš ta aktivnost? Koliko često pomažu?)
  • POHVALI – Fotografija ili videozapis talent moje bake/djeda ili u čemu su najbolji
  • ZAHVALI -Izrada videozapisa na čemu su zahvalni svojim bakama/djedovima ili izrada mudrosti i savjeta od strane istih.

Učenici su birali jednu od aktivnosti i prema uputama izradili zadatak. Svi materijali nalaze se na mrežnim stranicama projekta (Twinspace).

OČEKIVANI REZULTATI

Rezultat je online izložba radova učenika te provođenje vremena aktivno družeći se s našim bakama i djedovima.

 

 

Voditelji izvannastavne aktivnosti:

Ivana Galović, mag. med. techn.

Ivana Opačak, mag. med. techn.


eTwinning projekt – ZARAZNE BOLESTI – POBJEDE I PORAZI

Učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod u suradnji s Medicinskom školom Osijek sudjeluju u eTwinning projektu pod nazivom Zarazne bolesti – pobjede i porazi.

U projektu sudjeluju učenici 3.a, 4.a i 5.a razreda pod vodstvom stručnih učiteljica Ivane Galović, mag.med.techn. i Ivane Opačak, mag.med.techn.

CILJEVI PROJEKTA:

Projekt će omogućiti učenicima upoznavanje svjetskih zaraza i njihovih posljedica, usvajanje pojmova zaraza, pandemija, epidemija i endemija. Učenici će usporediti način borbe sa svjetskim zarazama u povijesti i sada. Poticat će odgovoran pristup prema osobnom zdravlju te odgovoran i solidaran odnos prema zdravlju drugih ljudi.

RADNI POSTUPAK:

Predstavljanje partnerskih škola, predstavljanje učenika i formiranje timova, izrada prezentacije o zadanoj zaraznoj bolesti, izrada vremenski liste, izrada karte trenutno aktivnih zaraznih bolesti u svijetu.


U sklopu projekta “Zarazne bolesti – pobjede i porazi” na eTwinning platformi u suradnji s Medicinskom školom Osijek učenici naše i partnerske škole, smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, na zanimljiv način su predstavili svoje škole. Uživajte u narednim minutama.

Voditeljice projekta: Ivana Galović, mag.med.techn. i Ivana Opačak, mag.med.techn.

 


Posljednji zadatak projekta pod nazivom „Zarazne bolesti – pobjede i porazi“ bio je izraditi vremensku crtu i kartu svijeta pobjeda i poraza svih zaraznih bolesti koje su proučavane.

Tim Medicinske škole Osijek izradio je vremensku crtu svih bolesti kroz povijest, pri čemu je naglasak bio na vremenskom razdoblju kada se javila ta bolest, porazu koji je donijela ljudskoj civilizaciji te pobjedi koja je otkrivena (lijek ili cjepivo).

Tim Srednje medicinske škole Slavonski Brod izradio je kartu svijeta u kojoj je vidljivo koje su zarazne bolesti danas aktualne i u kojim zemljama svijeta, trenutni broj zaraženih te načini borbe protiv navedenih bolesti.

U privitku se nalaze slike vremenske crte i karte svijeta (jasniji prikaz karte svijeta vidljiv na linku).

Link za kartu svijeta – https://view.genial.ly/608c0c9d2530c20d4dea0a59/interactive-content-zarazne-bolesti-u-svijetu-pobjede-i-porazi

Fotografija br. 1: Vremenska crta

Fotografija br. 2: Karta svijeta

 

Ivana Galović, mag.med.techn.

Ivana Opačak, mag.med.techn.