Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20.ožujka, na inicijativu CED (Council of European Dentists), Vijeća europskih doktora dentalne medicine.

Dentalni problemi, uglavnom u obliku karijesa, uobičajeni su u razvijenim zemljama te utječu na 60 – 90% školske djece i veliku većinu odraslih.

Programi promicanja oralnog zdravlja i prevencije karijesa u Republici Hrvatskoj, koji se provode u sklopu nacionalnog programa Zubna putovnica, potiču na redovite stomatološke preglede kod djece, ali i podizanje svijesti o zaštiti oralnog zdravlja koju treba započeti već od najranije dobi.

Usprkos poteškoćama i izazovima s kojima se suočavamo zbog trenutne epidemije bolesti COVID-19, u našoj školi cijeli tjedan provedene su aktivnosti za obilježavanja ovog dana. Učenici 3.c smjera dentalni asistent/asistentica sudjelovali su u izradi čeljusti i zubi od glinamola. Učenici 4.d izradili su edukativni plakat o održavanju higijene usne šupljine dok je 1.d pripremio brošure koje su izložene ispred našeg kabineta.

Svjetski dan oralnog zdravlja treba biti podsjetnik svakome o važnosti održavanja oralne higijene i prevencije bolesti usne šupljine. Odgovorno zdravstveno ponašanje te održavanje dobrih preventivnih navika put je do zdravog i lijepog osmijeha.

Blaženka Majić, mag.med.techn.

Mia Jelić, bacc.med.techn.