U 2.a i 2.b razredu su 9.2.2023. održane radionice projekta BIOPLANET i projekta STEMERICA.

 

Bioplanet
Projekt BIOPLAnet koji provodi Institut poduzetničkog obrazovanja sa partnerima ima za cilj popularizirati STEM kroz temu kružnog gospodarstva, te odgovornom ponašanju prema resursima u okolišu. Naglasak je na problemu plastike u okolišu, njenom recikliranju te alternativama u obliku bioplastike. Projekt sufinanciran iz Europskog Socijalnog Fonda omogućio je mobilni centar koji opremljen uređajima za recikliranje te za radionice izrade bioplastike djeci i mladima slikovito približava problem plastike o okolišu i STEM vještina koje su potrebne za rad na tim izazovima. Kroz radionice se prolazi pitanje identifikacije i odvajanja plastike, pripreme za
recikliranje, usitnjavanje, te mogućnosti izrade novih predmeta kroz injektiranje ili druge procese. Drugi dio radionica se bavi izradom bioplastike kroz više metoda i njene primjene te izazove korištenja. Sudionicima se objašnjava, i pokazuje, kako se sve može proizvesti bioplastika u kućnim i industrijskim razmjerima te kako se ista koristi. Prezentacija bioplastike vrši se uz pomoć plakata koji sadrži sve glavne informacije o procesima, metodama i rezultatima te uz opipljive primjere prethodno izrađene bioplastike, reciklirane plastike i slično.
Stemerica

Projekt STEMerica nastao je s ciljem unapređenja kapaciteta organizacija civilnog društva u provedbi interaktivnih, inovativnih radionica i događanja na nacionalnoj razini u području popularizacije STE(A)M aktivnosti (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) među djecom, mladima i općom populacijom. Projektom će se omogućiti promocija i približavanje tema iz područja STE(A)M-a, demistifikacija znanosti i diseminacija znanstvenih činjenica djeci, mladima i općoj populaciji  u više lokalnih zajednica diljem RH putem 44 javnih događanja mobilnog centra „PopUpLab” u kojem se provode inovativne interaktivne aktivnosti i „STEM Day”. Aktivnosti su usmjerene transformaciji obrazovanja i povećanju kvalitete rada s djecom. Smatramo da obrazovanje u doba računala, Interneta, tehnologija digitalne proizvodnje, rada i učenja na daljinu, ali i drugih izazova ima priliku za značajnu promjenu, ponajviše u nuđenju dodatnih sadržaja djeci iz područja aktualnih tehnologija i postignuća, čime se obogaćuje njihov redovni obrazovni kurikulum. Projekt se realizira u partnerstvu udruga FabLab (Zagreb), Bioteka (Zagreb), ConnectIT (Slavonski Brod), Astronomskog društva Višnjan, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.